Coady

2008

Thomas Jefferson’s get-away home, Poplar Forest, is certainly a geometric delight. And it does have a wide range of fans. None more so than the couple who came to us to design a timber framed re-imagined version of the octagonal retreat that Jefferson built in the early 1800’s.

There are deviations from the original. The addition of an exterior staircase and the omission of the railing around the perimeter of lower roof are the most obvious.

The house is fully timber framed and had to be engineered for significant uplift in coastal Virginia, as well as higher than normal wind loads.

The square core of this octagon is the library. The exotic hardwood flooring is laid in a herringbone pattern.

The elevator shaft is surrounded by the staircase.

The reading nook at the far end of the dining room features a soap stone wood burner.