Lewis Residence

The primary goal of this reclaimed wood timber frame project was to enclose the space between an historic Kennett Square, Pennsylvania farm house and the stone and timber framed barn close to it. The barn and house were set at about a 135 degree angle to each other, so the addition wraps around the corner. The stone wall visible in some of the photos is one of the original barn end walls. The four bent, two storey timber frame starts at this wall and advances around the corner toward the farm house end wall. At the upper level a steel and wood bridge connect the threshing floor area of the barn with the second floor of the farm house.

The bridge deck is a single plank of pre-Castro era Cuban mahogany measuring about 5 feet wide by 20 feet long. In the barn, round log floor joists are exposed in an opening in the floor between the erstwhile livestock stalls and the living area above. There is an unexpected pairing of these ancient logs with patinated steel I-beams that create some of the structure of the rehabbed barn. The timbers are of reclaimed, resurfaced white oak.t.

Designer: Treby Howard Phillips

General Contractor: Harold M. Blacker

Location: Chester County, Pennsylvania

Pin It on Pinterest